What's HOT

Ένας Χρόνος MMO Cult GR - Όσα θέλατε να μάθετε και φοβόσασταν να ρωτήσετε ...

Ένα video εξομολόγηση όπου ο Dartmed απαντά σε ότι θέλατε να μάθετε για το MMO Cult GR

WE ARE GOING LIVE !!!!!!!

To ΜΜΟ Cult GR ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενημερωτικά Game Live Stream Events

Uncut Gameplay

To MMO Cult GR παρουσιάζει μια σειρά από video που σκοπό έχουν να μεταφέρουν αυθεντικές στιγμές gameplay όπως ακριβώς τις βιώνουμε στην καθημερινότητα ενός ΜΜΟ. Διάλογοι τις στιγμής και αυθόρμητες καταστάσεις που έχουν προκύψει από καθημερινό gameplay

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Sandbox - Παίζοντας στην άμμο


Τα ΜΜΟ-RPG αποτελούν εδώ και χρόνια μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας κατασκευής ηλεκτρονικών παιχνιδιών και είναι μάλλον σίγουρα ότι οι περισσότεριο άνθρωποι (οι νεότεροι σίγουρα) θα έχουν τουλάχιστον ακούσει για κάποια από αυτά. Ο βασικός λόγος για τον οποίο τα ΜΜΟ διαθόθηκαν τόσο πολύ είναι απλός. Όλη η φιλοσοφία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (άσχετα με το είδος τους) βασίζεται στην εξομοίωση μιας κατάστασης,  τα ΜΜΟ-RPG επιτυγχάνουν αυτό ακριβώς αλλά το επεκτείνουν προσομοιάζοντας έναν ολόκληρο κόσμο μέσα στον οποίο δρουν και αντιδρούν πολλοί πραγματικοί άνθρωποι συγχρόνως.  Η προσομοίωση ενός "άλλου" κόσμου είναι που προσελκύει τους περισσότερους παίκτες και είναι και η βασική επιδίωξη των εταιριών στον δρόμο για την επιτυχία. Στην αναζήτηση για την καλύτερη προσομοίωση αναπτύχθηκαν δύο είδη ΜΜΟ και ενώ πολλοί ξέρουν τα MMO λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν τι είναι τα "Sandbox" ΜΜΟ's!


Τα δύο είδη που αναπτύχθηκαν έχουν τα ονόματα "Themepark" και "Sandbox" . Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το καθένα ας δούμε τα παρακάτω παραδείγματα.

Σκεφτείτε ένα φανταχτερό επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο έχει διαδραστικές παγίδες όμορφα πιόνια και ενδιαφέρουσα εξέλιξη . Το παιχνίδι αυτό σας κρατάει πολλές ώρες συντροφιά με αισθητική που σας εξιτάρει και μπορείτε εύκολα να μοιραστείτε εμπειρίες με τους φίλους σας καθώς οι κανόνες είναι απλοί και κατανοητοί. Το συγκεκριμένο παιχνίδι όμως έχει ένα συγκεκριμένο δρόμο που ακολουθείς άσχετα εάν έχει σταυροδρόμια ενώ πάντα προσπαθείς να φτάσεις στον ίδιο στόχο. Τέτοιου τύπου διασκέδαση είναι τα Λούνα - Παρκς (εξ ου και το όνομα Themepark) που παρά το γεγονός ότι έχουν πολλές επιλογές και προσφέρουν συγκινήσεις η όλη εμπειρία είναι πάντα παθητική και εσείς βιώνεται μια συγκεκριμένη εμπειρία χωρίς να έχετε κανένα λόγω στην δημιουργία αυτής.

Σκεφτείτε τώρα ένα απλό μπλοκ ζωγραφικής με λευκά φύλλα και μερικά χρωματιστά μολύβια. Σίγουρα δεν είναι καθόλου φανταχτερά σε σχέση με το παιχνίδι που αναφέρθηκε παραπάνω αλλά έχουν μια βασική διαφορά αφήνουν ελεύθερη την πρωτοβουλία για να δημιουργήσουμε ότι εμείς θέλουμε. Τέτοιου είδους διασκέδαση είναι ο κλασσικός αμμόλακος που τόσο μας άρεσε να παίζουμε σαν παιδιά και ο λόγος που μας άρεσε ήταν απλός ότι φτιάχναμε ότι μας κατέβαινε , εξ ου και το όνομα Sandbox.

Με τα παραπάνω θα σκεφτόμασταν ότι αφού τα ΜΜΟ αφορούν βασικά σε εξομοίωση κόσμου άρα τα περισσότερα θα ήταν Sandbox αφού τι καλύτερο για εξομοίωση από την απόλυτη ελευθερία. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι και ο λόγος είναι απλός. Καταρχάς το φανταχτερό και εύπεπτο gameplay των Themepark ταιριάζει κουτί στην σημερινή μας καθημερινότητα. Οι περισσότεροι gamers επιζητούν την αισθητική μαγεία χωρίς απαραίτητα να υπάρχει ισόποσα και ουσία. Φυσικά η "ουσία" σε ένα game είναι υποκειμενική και όλα είναι θέμα γούστου έτσι τα Themepark MMO RPG είναι το mainstream.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όπως και με τα πρηγούμενα παραδείγματα το Themepark κερδίζει στις αρχικές και βραχυπρόθεσμες εντυπώσεις ενώ το Sandbox κερδίζει εάν επενδύσεις, έτσι και με τα ανάλογα MMO-RPG τα Themepark θα κερδίζουν στην άμεση και βραχυπρόθεσμη πορεία αλλά τα Sandbox θα κερδίζουν εαν κάποιος αποφασίσει να ξεπεράσει την αρχική δυσκολία που πάντα έχει ένας λευκός καμβάς.

Εμείς θα προσπαθήσουμε, με μια σειρά από άρθρα, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον σε όσους δεν έχουν βιώσει την ελευθερία ενός sandbox game καθώς είμαστε φανατικοί και ρομαντικοί οπαδοί των αμμόλακων ...

 Stay Tuned Subscribe, Like, Follow



 

2 σχόλια:

  1. oO μη ξεχνάμε ότι ένα από τα πλέον γνωστά sandbox MMO είναι το ελληνικότατο Darkfall !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ωραίο να βλέπεις υποστηρικτές των Sandboxes. Ελπίζω σιγά-σιγά οι εταιρίες να απαγκιστρωθούν από τη λαίλαπα του WoW και να αρχίσουν να φτιάχνουν Sandboxes της προκοπής.
    Και κάτι ακόμη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι Sandbox δε σημαίνει και free for all pvp, πράγμα που πολλές φορές το συγχέουν οι εταιρίες και επειδή πολλοί gamers ειναι αντίθετοι με το FFA PVP είναι αρνητικοί και στο Sandbox.

    ΑπάντησηΔιαγραφή